Факти про тварин Червоної книги

Цікаві факти про тварин з Червоної книги України
Всі тварини які нас оточують унікальні та неповторні. Багато з них сьогодні такі малочисельні, що потребують охорони оскільки знаходяться на порозі повного зникнення. Сьогодні Червона книга України налічує 542 види тварин і 826 видів рослин та грибів.
1. До незвичних тварин, занесених до Червоної книги, відноситься їжак вухатий. Він поширений на території Європи, в тому числі й України та живе переважно в степах і пустелях. Унікальним серед інших їжаків, роблять його довгі вуха, які можуть за розміром бути як половина голови.
2. Наступний, кого ми не могли оминути увагою — вихухіль або хохуля. Крім екстравагантної назви цю тваринку також виділяє те, що вона належить до однієї з найдавніших груп ссавців, її родичі жили понад 30 млн. років тому. З цієї причини хохулю по праву називають сучасником мамонтів. Як не дивно, ця доволі незвична тваринка є родичем крота. Оскільки хохуля переважну більшість свого життя проводить під водою, вушних раковин в неї немає, а слухові отвори закриті шкірою. Хохуля — найстаріший ссавець в Україні з ряду комахоїдних.
Вихухіль
3. Одна з найбільш красивих диких тварин України — рись. Мало хто може скласти їй конкуренцію у грації під час полювання. Досі достеменно не вивчено для чого у рисі своєрідні пензлики на вухах, проте зафіксовано що без них її слух суттєво знижується. Рись завжди була окутана пеленою таємничості та стародавні народи присвоювали їй міфічні сили. Греки до прикладу вірили у вміння рисі бачити предмети наскрізь, а янтар вони вважали її скам’янілою сечею.
4. Титул царя птахів носить найбільший з орлів — беркут. Розмах крил беркута сягає два з половиною метри, а вага до шести кілограм. Окрім величезних розмірів його також виділяє хист до будування, шириною його гнізда понад два метри, а висотою сягають трьох з половиною метрів і можуть витримати масу людини.
Беркут
5. Ще однією благородною твариною, яка під захистом Червоної книги є зубр — наймогутніший парнокопитний в Україні. Вистою понад два метри та вагою в тону цей звір є близьким родичем бізона американського. Зубри унікальні у своїй самостійності. Маса телят при появі на світ до 25 кілограмів, проте вже через півтори години після народження теля вже вільно пересувається і може слідувати за мамою та стадом. Через три тижні після народження зубри вже можуть харчуватись травою.
6. Величезний і грізний бурий ведмідь сьогодні також під загрозою зникнення. Не зважаючи на великі розміри ведмідь може розвивати швидкість до 40 миль/год., що практично в тричі швидше середньо статистичної людини. В зимовій сплячці пульс ведмедів може сповільнюватись до восьми ударів на хвилину. Дивовижним фактом про бурих ведмедів є також те, що найточніший спосіб визначення їх віку є підрахунок кілець на зрізі корінного зуба.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу